Oткриване на Лятна СТАРТ академия, 07.08.2017


На 07-ми август 2017 г. от 10:00 ч. с много усмивки и настроение Лятната СТАРТ академия за деца в риск от отпадане от училище стартира официално в Демо Центъра на ХЕСЕД в квартал „Факултета“. Милена Димитрова, ръководител на лятното училище, влезе в ролята на водещ на церемонията, а присъстващите бяха поздравени от д-р Елена Кабакчиева, председател на фондация „Здраве и социално развитие“ и домакин на събитието. Множество деца, родители, гости и приятели, както и представители на партньорските организации „ПРО ЕВРОПЕЙСКА МРЕЖА“, „Здраве и социалноразвитие“ и „Заедно в час“ и на финансиращата Програма Европа на Столична община запълниха голямата зала в Центъра.

Милена Димитрова обясни, че през предстоящите три седмици всички ученици на Лятната СТАРТ академия ще бъдат наричани „пилоти“, тъй като идеята на лятното училище е да мотивира децата за летящ старт за новата учебна година. Под ръководството на своите капитани, те ще работят в различни екипажи, спазвайки правила за поведение и развивайки различни личностни умения.

След встъпителните слова дойде време за най-вълнуващата за децата част. Вече насядали по чинове и в малки екипажи, бъдещите пилоти се запознаха един с друг, написаха свой личен план за развитие и в групи по двама изработиха модел на ракета или самолет от руло от тоалетна хартия и цветни листа. В края на учебния ден капитанът на всеки екипаж проведе кратка рефлекси и помоли децата да помислят върху няколко въпроса: Как се чувства след днешния ден? Какво научих днес? Какво ми беше най-лесно? Какво ми беше най-трудно? Какво бих искал да променя за утре?
От утре до 25 август заниманията в Лятната СТАРТ академия продължават с уроци по български език и математика и дейности за развиване на умения.

Повече информация за това какво се случва в Лятна СТАРТ академия може да откриете на нашата facebook-страничка.

Проект „Тестване и споделяне на иновативни практики при работа с деца в риск от отпадане от училище“ се реализира с финансовата подкрепа на Столична община, Програма Европа 2017 от фондация „ПРО ЕВРОПЕЙСКА МРЕЖА“.